Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

The Sha Na Na story

Οι Sha Na Na - που αναβίωσαν τον ήχο και την εποχή των fifties - έμειναν γνωστοί για την συμμετοχή τους στο γνωστό ροκ φεστιβάλ του Woodstock (15 με 18 Αυγούστου του 1969). Μέχρι τότε ήταν παντελώς άγνωστοι!
Παρουσιάστηκαν την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ λίγο πριν τον Jimi Hendrix και έπαιξαν για 40 λεπτά.  O ίδιος ο Hendrix τους είχε δει να παίζουν και ζήτησε να έρθουν στο Γούντστοκ και να ανέβουν πριν από αυτόν. Το κοινό ενθουσιάστηκε.
  Μετά το Woodstock οι Sha Na Na δεν ήταν πλέον άγνωστοι!
Η ιστορία των Sha Na Na ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Columbia University στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις αρχές του 1969. Η παράδοση του Πανεπιστημίου ήθελε κάθε χρόνο ένα φωνητικό συγκρότημα (a cappella group) με το όνομα ‘The Columbia Kingsmen’, που θα απαρτίζεται από πρωτοετείς φοιτητές να διασκεδάζουν τους συμφοιτητές τους με διάφορα pop και folk τραγούδια, κουρεμένοι «κανονικά» και φορώντας τα χαρακτηριστικά blazers κουστούμια τους.
Εκείνη την χρονιά όμως, το 1969, όλα άλλαξαν.
Η παρέα που ήταν η σειρά του σαν τραγουδήσουν ως οι ‘The Columbia Kingsmen’ εκείνης της χρονιάς, είχαν μια ιδέα. Τους ήρθε αντί να παίξουν τα γνωστά κομμάτια, να αρχίσουν να παίζουν γνωστά doo wop και fifties τραγούδια τα οποία αγαπούσαν. 
Όταν εμφανίστηκαν στο ‘Lion’s Den’ του Πανεπιστημίου και άρχισαν να παίζουν γνώριμους σκοπούς των fifties, έγινε χαμός!!! 
Σύντομα με την συμβουλή του George Leonard, που τους έπεισε να αλλάξουν look και να εμφανίζονται με στυλ ‘greaser’, (και κάποιους με λαμέ ! ) άλλαξαν και όνομα εγκαταλείποντας το ‘The Columbia Kingsmen’, που μπορούσε να τους μπερδέψει με το συγκρότημα ‘The Kingsmen’, που είχε την επιτυχία "Louie, Louie" και υιοθέτησαν το Sha Na Na, από το επαναλαμβανόμενο ‘sha - da – da – da’ που ακούγεται στο τραγούδι ‘Get a job” του doo wop συγκροτήματος Shilouettes και άρχισαν να γίνονται περιζήτητοι.
Η ιστορία των Sha Na Na, ξεκινούσε. Και μάλιστα μέσα στην τρέλα των χίπις! 
Το αρχικό σχήμα της μπάντας ήταν 12μελές: Alan Cooper (bass vocals), Rob Leonard (vocals), Frederick 'Denny' Greene (vocals), Henry Gross (guitar), John 'Jocko' Marcellino (drums), Joe Witkin (piano), Scott Powell ή Captain Outrageous ή Tony Santini (vocals), Donald 'Donny' York (vocals), Elliot Cahn ή 'Gino', (rhythm guitar), Rich Joffe (vocals), Dave Garrett (vocals) and Bruce 'Bruno' Clark.
 Μετά το Woodstock προστέθηκε στο συγκρότημα ο Jon "Bowzer" Bauman, που έγινε σύντομα σήμα κατατεθέν για τους Sha Na Na με το ‘greaser’ στυλ του και τις χαρακτηριστικές γκριμάτσες του. (Ιστοσελίδα για τον 'Bowzer' http://www.bowzerparty.com/bio.htm)




 
Οι Sha Na Na έφεραν ένα κύμα νοσταλγίας για την δεκαετία του ‘50 μέσα στην δεκαετία του ’70. 

Το ‘κύμα’ αυτό μεγάλωσε με τις κινηματογραφικές ταινίες ‘American Graffiti’ (1973), ‘Grease’ (1978) και την τηλεοπτική σειρά ‘Happy Days’ (1974 -1984) στις ΗΠΑ και την εμφάνιση καλλιτεχνών όπως ο Shakin’ Stevens και οι Showaddywaddy στην Βρετανία.
Οι Sha Na Na εμφανίζονται στην μουσικοχορευτική ταινία ‘Grease’ ως ‘Johnny Casino & The Gamblers’, όπου τραγουδάνε 6 τραγούδια: Rock ‘n ‘ Roll is here to stay, Hound dog, Blue Moon, Born to Hand Jive και Those magic changes.

Από το 1977 μέχρι το 1982, είχαν το δικό στους σόου στην αμερικάνικη τηλεόρασης το οποίο μάλιστα είχε μεγάλη επιτυχία. Πολλές φορές είχαν καλεσμένους μεγάλα ονόματα όπως James Brown, the Ramones, Little Richard, Bo Diddley, Del Shannon, Chubby Checker κ.α. 
Δείτε βίντεο από εκείνο το show


Τι απέγιναν τα μέλη;
Ο Vinnie Taylor (πραγματικό όνομα Chris Donald) που αντικατέστησε τον κιθαρίστα Henry Gross, πέθανε το 1974 από υπερβολική δόση ηρωίνης.
Ο Alan Cooper έγινε καθηγητής θεολογίας!
Συνολικά έχουν περάσει από το συγκρότημα 42 άτομα! 
Σήμερα το συγκρότημα απαρτίζουν οι «παλιοί» Donny York, Jocko Marcellino και Screamin' Scott Simon και οι Reggie Battise, Jim Waldbillig, Gene Jaramillo, Paul Kimbarow και Michael Brown.
Η ιστοσελίδα τους είναι http://www.shanana.com/
Ακούστε την εκπληκτική εκτέλεση του Heartbreak Hotel !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: